Weboldal gyorsítás

Az első és legfontosabb dolog, amit mindenképpen meg kell ejtenünk, ha web-oldalunkat gyorsításról beszélünk. Az az, hogy a feltöltött képeket optimalizáljuk. Arra kell törekednünk, hogy minél kisebb méretű legyen a felbontása és ezáltal kevesebb helyet is fog elvenni az adott tárhelyünkből. Felmerülhet az a kérdés, hogy erre miért van szükség mikor csak néhány kilobájtot nyerünk azzal, hogy optimalizáljuk a képek méretét. Nos a magyarázat nagyon egyszerű, sok kicsi sokra megy alapon ez akár már több mega fájl csökkenést is jelenthet ami igen csak tud meglepetéseket okozni betöltésnél. A képek optimalizálására 2 módszert is mutatok neked, hogy ezt hogyan teheted meg.

 Első tipp

Ez az egyszerű kis lehetőség bárki számára elérhető és nincs is más dolgod mit fellépni a www.compressjpeg.com oldalára és csak feltölteni a képet aminek faragni szeretnél a méretén. Szemléltetésképpen ezt képekkel is meg szeretném mutatni: Ha rákattintasz a fent található linkre, ez az oldal fog fogadni téged. Itt kiválaszthatod, hogy milyen fájl típust is szeretnél feltölteni, legyen az JPEG, PNG, PDF, SVG, GIF fájl típus. Ez az felület úgy csökkenti a fájlod méretét, hogy az adott színeknek a minőségét addig csökkenti amíg csak tudja, de ezt persze mind úgy, hogy ne legyen észrevehető a különbség. Mikor betöltöttük a fájlt, az oldal automatikusan elkezdi módosítani azt és játszani a színekkel. Az ember amikor azt hinné, hogy már nem lehet kisebb a kép mérete és elkezdi használni ezt az egyszerű kis oldalt. Utána rájön, hogy de, még is csak lehet még faragni azokon a képeken. Ha rákattintunk az újra generált képünkre, megnézhetjük a különbségeket, hogy mi is történt.

Eredmény

Te sem tudnád megmondani, hogy melyik az eredeti kép ha egymás mellé tennénk a kettőt és nem lenne föle írva, hogy mekkora a terjedelme. Az eredeti képünk 13Kb volt és a program 4.3Kb-ra csökkentette le a méretét, 67% az eredeti képhez képest. Ami nagyon nagy változás és nem is érzékelünk minőség béli romlást. És ezt a számot tudjuk tovább csökkenteni még lejjebb ha szeretnénk a csúszka segítségével. Miután beállítottuk a a csúszkát, a „ DOWNLOAD” gomb segítségével egyszerűen csak letöltjük és már használhatjuk is az oldalunkon.  

Második tipp

Ebben a részben egy bővítmény fogunk telepíteni ami tovább optimalizálja a képeket, mind ezt szintén a  weboldal gyorsítása érdekében. Ebből van ingyenes és fizetős verzió is, én a fizetős verziót használom minden oldalnál de most az ingyenes verziót fogom bemutatni nektek. A bővítmény neve pedig: Smush – Lazy Load Images, Optimize & Compress Images. Miután telepítettük a bővítményt és bekapcsoltuk, egy „varázslón” kell végig mennünk ami megmutatja milyen funkciókkal rendelkezik a bővítmény és mire használhatjuk őket.

Miután végig mentünk a varázslón…

Ez a felület fog minket fogadni:   Ezen a felületen láthatjuk hogy hány képünk van az oldalon. A bővítmény újra méretezi a feltöltött képeket tömöríti őket, hogy minél optimálisabban jelenjen meg a weboldalon. Ebből mi semmit sem érzékelünk mert ezt mind a háttérben végzi el. Alap beállításokkal egyszerűen csak rányomunk a „Bulk Smush Now” gombra és el is indul a folyamat, egy töltő csík fog megjelenni, hogy éppen hol tart, amíg nem ír 100%-ot és nem végezz a bővítmény, addig nem szabad ellépnünk az oldalról mert megszakad és kezdhetjük előröl.

Ha végzett a háttérmunkálatokkal és befejezte az optimalizálást.

  Láthatjuk balra felül, hogy mennyi helyet sikerült megspórolnia nekünk. Ha új képeket szeretnénk feltenni, akkor nem kell meg egyszer az egész folyamatot előröl lefuttatnunk, mert a bővítmény már automatikusan érzékelni fogja a fájlt és meg is csinálja magától a szükséges tömörítéseket és optimalizálásokat.

Harmadik tipp

Ezt a bővítményt  szintén minden oldal esetében használom mert csodákat képes művelni a betöltési sebességgel, ez nem más mint a WP Rocket nevű bővitmény. Minden WordPress oldalnak szüksége van a tartalom gyorsítóra. Nélküle ugyanis az oldal lassabban tölt be, végső soron pedig látogatókat veszítesz és azt meg senki sem szeretné. Ez egy fizetős bővítmény, eszméletlen sok funkcióval amit személyre tudunk szabni. Ezt a bővítményt a https://wp-rocket.me/ oldalán tudjuk megvásárolni.

Miután megvásároltuk és feltelepítettük…

Nincs is más dolgunk, mint bekapcsolni és használni. Az alap beállításokkal is hatalmas különbségeket fogunk érzékelni, de ha belépünk a menüjébe lehetőségünk nyílik arra, hogy finom hangoljuk és személyre szabjuk. Szeretnék mutatni egy példát, hogy mekkora különbség volt a betöltési sebességet illetően  az egyik ügyfelem oldalán a telepítés előtt és után:

Előtte:

Utána:

Hát nem elképesztő? Röpke 3 másodperccel lett gyorsabb az oldal, csak is ennek a bővítmény használatának köszönhetően.

Negyedik tipp

Szerintem nem okozok meglepetést sok ember számára, hogy vajon mi lehet a negyedik trükk. Ez nem más mint a Landing Page.

Mire és, hogyan használjuk?

Nagyrészt facebookon hirdet most már mindenki aki szeretne értékesíteni valamit, legyen az egy nagy vállalat vagy akár egy magánszemély. Ha cégként vagy vállalkozóként szeretnénk feladni egy hirdetést, akkor meg tudjuk adni hogy célzottan az oldalunkon hova irányítsa a vásárlót a facebook. Itt jön képbe a Landing Page és a betöltési idő. Na már most, az egyik legnagyobb előnye egy Landing Page-nek, hogy kevés tartalom van rajta tömören. Ez azt eredményezi hogy az egy pár pillanat alatt be tud tölteni az oldal anélkül, hogy a leendő vásárlónknak hosszabb ideig kellene várakoznia. Ezzel szemben ha közvetlenül a főoldalra irányítjuk őket, a rendszernek sokkal több háttér információt és adatok kell betöltenie, mert ott egy egész felület tölt be sok sok tartalommal és ezért lassabb. Szemléltetésképpen megosztom veletek, egyik ügyfelem Landig oldalát. Juhász Dávid – Online marketing szakértő.  www.amarketinges.hu Egyszerű de nagyszerű! Ha azt szeretnénk, hogy leendő vásárlóink ne várakozzanak sokat, ezzel elkerülve azt a kockázatot, hogy elveszítsék azt a pillanatnyi érdeklődésüket. Akkor hozzunk létre egy olyan oldalt ahova a irányítjuk őket a hirdetések által, ha sikerül felkeltenünk az érdeklődését akkor úgy is több tartalomra fog vágyni és elkezd böngészni az oldalunkon ahol megtalálja a bővebb tartalmakat.

+1 tipp

Kapcsoljunk ki minden olyan bővítményt amit nem használunk, és csak az oldal készítésénél használtuk. Minél kevesebb szükségtelen bővítmény fut annál jobban elősegítjük az oldal gyorsaságát. A meglévő bővítményeket pedig folyamatosan frissítsük, hogy napra készek legyenek és megkapják a szükséges ránc-felvarrásokat, amikkel mindig egy kicsit gyorsabbá teszik a működését. Köszönöm szépen, hogy elolvastad ezt a kis összefoglalót. Remélem tudtam segíteni és új dolgokat mutatni neked, hogy gyorsabb legyen a weboldalad.